Superdotació, altes capacitats i talents.
La superdotació intel·lectual és el terme amb el que es fa referència a les persones amb una capacitat intel·lectual molt superior a la mitjana.
Per tal que aquesta mesura sigui fiable, s'usen escales de QI. Es tracta d'una xifra obtinguda d'un test estàndard. Així, es considera superdotat aquella persona amb un QI superior a 130 a l'escala Wechsler. Ser superdotat implica estar en un 2% de la població mundial. La superdotació afecta a la percepció, al ritme i l'estil d'aprenentatge, especialment dels 2 als 24 anys.
Si no s'atén adequadament a la seva motivació, mitjançant mesures d'enriquiment curricular o atenció a la diversitat tant a l'escola com a la família, es pot caure en creure que l’alumne no és intel·ligent. Alguns dels superdotats, paradoxalment, es caracteritzen pel fracàs escolar per aquest motiu. També se'ls atribueixen problemes d'atenció o conducta, ja que aprenen les coses massa de pressa i els hi cal menys temps que la resta de l'alumnat.
Els nens amb superdotació molts cops provoquen suspendre o treure notes mediocres per a sentir-se més integrats i ser acceptats, d’aquesta forma se senten d’alguna manera iguals als altres ja que ells se senten estranys en l’àmbit social que els pertoca.
Es consideraria amb altes capacitats a aquella persona que té un QI entre 120 i 130. Les altes capacitats es caracteritzen pel mateix que la superdotació però amb menys intensitat.
En relació amb les altes capacitats, cal recordar el terme dissincronía. Aquest fa referència al desfasament que pot manifestar-se entre el desenvolupament intel·lectual, emocional i de la personalitat. La dissincronía es manifesta en conductes o capacitats pròpies d'alumnes de major edat, en l'àmbit intel·lectual, contraposades a nivells de experiència social i maduració emocional baixa per a l'edat del nen.
Els talents, en canvi, no s’han de confondre amb altes capacitats o superdotació perquè es cert que s’assembla força però els nenes talentosos tenen un QI normal.
"Talent" s'utilitza per identificar una habilitat, una aptitud excel·lent en un camp concret.